براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود
ایزوگام یاغمور به علت کیفیت بالا و با تجربه چندین ساله
موفق به کسب نشانه استاندارد بین المللی شده است.
همچنین نمایندگی معتبر این شرکت در اردبیل دارای سابقه
۲۰ ساله میباشد که مجهز به مهندسی دقیق درباره بام/
زندگیتان را تضمین کنید.
حاجی زاده
۰۹۱۴۴۵۳۸۱۸۹
پنج شنبه 6 اسفند 1394 ساعت 11:41 |
بازدید : 478 |
نوشته شده به دست فرهاد حاجی زاده |
(نظرات )
خرید عمده ایزوگام پشم شیشه درجه یک
خرید عمده ایزوگام فویل دار و مرغوب و درجه یک از برندهای معتبر اردبیل، همچون پشم شیشه یاغمور باقیمتهای عالی و مناسب از سایت ایزوگام یاغمور در حال انجام است.
راه های تشخیص ایزوگام مرغوب:
امروزه باوجود تعدد شرکتهای تولیدکننده ایزوگام در بازار ایزوگامهای نامرغوب به فراوانی یافت میشود که مردم به علت ناآگاهی و توجه به قیمت پایین، آن را خریداری میکنند. در اینجا به
روشهایی برای تشخیص ایزوگام مرغوب اشاره میکنیم که بهصورت زیر است:
ایزوگام نامرغوب بوی نامطبوعی از مازوت (گازوییل صنعتی) از خود خارج میکند که این بو به علت استفاده مواد پلیمری و یا پودرهای معدنی بهجای پلیمر و یا قیر مرغوب است.
دست خود را بر روی قسمتی از ایزوگام که لایههای خارجی آن را پوشش ندادهاند بکشید درصورتیکه مواد سیاهرنگ ایزوگام به دست شما منتقل نشود مشخص میشود که در این نوع
ایزوگام از مواد پلیمری و قیر مرغوب استفادهشده و کیفیت ایزوگام خوب است.
یکتکه کوچک از ایزوگام را برش داده و پس از دو ساعت نگهداری در فریزر، آن را تا زاویه ۱۲۰ درجه خم کنید، اگر از محل خم کردن نشکست یا ترک برنداشت، این نشاندهنده مرغوبیت ایزوگام
عایق باید از دولایه تیشو و پلیاستر تشکیلشده باشد که مشخصات آن بر روی برچسب آن ذکرشده است.
عایقی را انتخاب کنید که دارای نشان استاندارد باشد.
عایق باید کاملاً سالم باشد بهویژه به قسمت پاشنه عایق توجه کنید که شکسته نباشد.
برای عایقکاری سرویسهای بهداشتی از ایزوگام دولایه پودری استفاده کنید. حتماً باید عایق درجهیک باشد.
توزیع انواع برندهای معتبر ایزوگام دارای استانداردهای معتبر بینالمللی و دارای ضمانت بیمه ایران و ضمانتنامه کتبی، در اردبیل و سراسر ایران مهیا گردیده، کافی ست با مشاوراین سایت
ایزوگام یاغمور تماس بگیرید و محصول خود را سفارش و بهآسانی درب منزل در سراسر کشور تحویل بگیرید هدف ما ارائه محصولات مرغوب و درجهیک به مشتریان است.
پنج شنبه 6 اسفند 1394 ساعت 11:11 |
بازدید : 564 |
نوشته شده به دست فرهاد حاجی زاده |
(نظرات )
انواع ایزوگام درجه یک یاغمور
جهت خرید و دریافت قیمت روز انواع ایزوگام درجه یک و مرغوب یاغمور و بهترین انواع برندهای پر فروش ایزوگام یاغمور در سراسر ایران کافیست با ما تماس گرفته و قیمت انواع ایزوگام را از ما
بخواهید. شما می توانید به روز ترین قیمت های انواع ایزوگام را در هر زمانی از ما بخواهید ما در تلاشیم تا برای شما بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت را ارائه دهیم کافیست قیمت های ما را با بقیه
فروشندگان مقایسه فرمایید.
واقعیت این است که استفاده از عایقهای رطوبتی نامطلوب در ساختمانها مشکلات فراوانی را همچون تخریب بخشهایی از ساختمان و متحمل شدن هزینههای بسیار برای ساکنان آن به
همراه دارد متاسفانه به دلیل نبود آگاهیهای لازم از سوی شهروندان نسبت به ویژگیهای عایق رطوبتی مطلوب و مرغوب و نیز تبلیغات ناسالم برخی شرکتها، مشکلات ناشی از این امر بیش
از پیش بر شهروندان تحمیل میشود.
شما می توانید جهت دریافت لیست قیمت و مشاوره رایگان خرید انواع ایزوگام در سراسر ایران و سفارش محصول خود و تحویل ایزوگام در محل پروژه یا منزل ، با ما تماس بگیرید.
سه شنبه 4 اسفند 1394 ساعت 13:35 |
بازدید : 489 |
نوشته شده به دست فرهاد حاجی زاده |
(نظرات )
بزرگترین دریاچه قیر جهان
مشرق: دریاچه قیر، نام دریاچه ای در نزدیکی روستای لابرو، در جنوب غربی کشور ترینیداد و توباگو است که به عنوان بزرگترین دریاچه حاوی آسفالت جهان شناخته می شود و سالانه 20 هزار نفر برای دیدن این پدیده زیبای زمین شناختی خودشان را به این محل می رسانند.
اطلاعاتمختصر و مفيددربارهقير
قير ها در تقسيم بندي کلي به دو صورت مي باشند:
1. طبيعي يا معدني 2. قير نفتي
قيرهاي طبيعي يا معدني: وقتي که مواد فرار نفت خام موجود در اعماق زمين به مرور زمان و در برابر عوامل جوي تبخير شود ،ماده سياه رنگي از آن برجاي مي ماند که قير طبيعي نام دارد .در تعريفي ديگر قير طبيعي در اثر تبخير روغن هاي سبک و نفت خامي که از منابع نفت زيرزميني به طرف بالا نفوذ مي کند و در مجاورت هوا و تابش آفتاب قرار مي گيرد بوجود مي آيد.
قيرهاي طبيي خود به دو صورت مي باشد :
* قير سنگ * قير درياچه اي
قير طبيعي مناسب قيري است که قابليت امتزاج خوبي با قير نفتي داشته و پس از اختلاط با قير نفتي محصولي به دست آيد که مشخصات آن مطابق با استانداردهاي قيرهاي راهسازي باشد. چنين قيري بايستي داراي نقطه ذوب نسبتاً پايين، حلاليت بالا در سولفور کربن و خاکستر معدني کم باشد. معادن عمده قير طبيعي در کشورهاي کانادا، ونزوئلا، روسيه، ترينيداد، استراليا، عراق و از جمله ايران وجود دارد.
اکثر قيرهاي طبيعي ايران به صورت جامد بوده و به همان صورت قابل استفاده نمي باشد. مناطق داراي قير طبيعي در ايران، به طور عمده در استانهاي کرمانشاه، ايلام و خوزستان واقع گرديده و در برخي مناطق ديگر نيز بصورت محدود مشاهده گرديده است.
قيرهاي نفتي: قيرهاي نفتي از پالايش نفت خام در در برج هاي تقطير به دست مي آيد و نهايتا" آنچه که در انتهاي برج تقطير باقي مي ماند قير خالص نفتي است ،که انواع آ عبارتند از : 1)قيرهاي خالص . 2)قيرهاي دميده . 3)قيرهاي محلول . * زودگير. * کندگير. * ديرگير . 4)قيرآبه ها(امولسيونهاي قير). *آنيونيک . *کاتيونيک
انواع قير نفتي :
1. قير خالص : قير هاي نفتي خالص از پسمانده پالايش نفت خام در برجهاي تقطير بدست مي آيد.در حين تقطير نفت خام روغن هاي سبک تر در درجه حرارت پايين تر تبخير شده و با بالا رفتن درجه حرارت روغن هاي سنگين تر از ان جدا مي شوند.آنچه که در اين برجها باقي مي ماند، قير خالص مي باشد. 2. قير هاي دميده: اين نوع قير ها از دميدن هواي داغ به قير خالص در مرحله آخر عمل تصفيه بدست مي آيد.قيرهاي دميده حساسيت کمتر نسبت به تغييرات درجه حرارت دارند.لذا در حرارت هاي بالاتر خيلي بهتر است قير اوليه حلات سخت خود را حفظ مي کنند.در راه سازي از قير هاي دميده براي پر کردن ترک هاي رو سازي و همچنين حفرات و فضاهاي خالي زير دالهاي بتني استفاده مي شوند. 3. قير هاي محلول: قير محلول يا قير مخلوط از حل کردن قير هاي خالص در روغنهاي نفتي نظير بنزين،نفت،گاز يا نفت کوره بدست مي آيد.هر اندازه تعداد روغن هاي نفتي در قير محلول بيشتر باشد، رواني آن بيشتر و کند رواني آن کمتر خواهد بود.نوع روغن نفتي مورد استفاده در قير هاي محلول در سرعت گرفتن آنها تاثير دارد.اگر از بنزين براي حل کردن قير خالص استفاده شود،قير مايع بدست آمده را قير تند گير گويند و اگر از نفت براي حل کردن قير خالص استفاده شود قير مايع حاصل را کند گير گويند.هرگاه از روغن هاي سنگين تر نظير نفت گاز يا نفت کوره استفاده شود، در محلول حاصل قير دير گير گفته مي شود.
امولسيون قيري امولسيون قير از يک محيط قير آب که قير به صورت ذرات ريز با قطري در حدود 0.1 تا 5 ميکرون در آن قوطه ور است ساخته شده است. درصد آب در اين مخلوط ميتواند حدود 30 تا 50 درصد باشد که بسته به و نوع استفاده از امولسيون مي توان اين ميزان را در دامنه ذکر شده تغيير داد.
ذرات قير توسط دستگاه مخصوص به نام آسياب کلوئيدي(collodal mill) ايجاد مي شود. وظيفه اين دستگاه که بخش اصلي يک کارخانه توليد امولسيون و محور تکنولوژي آن ميباشد خرد کردن قير داغ شده به ذرات ريز و اختلاط آن با آب ميباشد. عدم چسبندگي ذرات قير به يکديگر در محيط آب توسط ماده اي به نام "امولسيون ساز" (Emulsifier) تأمين مي شود.ملکولهاي امولسيون ساز اطراف هر ذره قير را پوشانده و يک بار الکتريکي منفي يا مثبت (بسته به نوع امولسيون ساز) در سطح خارجي ذره قير ايجاد مينمايد. در نتيجه کليه ذرات داراي بار يکسان منفي يا مثبت خواهند شدو اين امر موجب دفع ذرات قير توسط يکديگر شده و از چسبندگي آنها در نتيجه شکست امولسيون جلوگيري مي شود.
انواع قير (دسته بندي فيزيکي) : الف - قيرهاي نرم : Penetration Grade Aphalt از تقطير مستقيم نفت خام و دميدن هوا حاصل ميشود بيشتر در راه سازي مصرف ميشود.
ب - قيرهاي جامد: Oxidized Grade Asphalt از اکسيد شدن قيرهاي نرم بوجود مي آيد و يا ترکيبي از قير نرم و روغن هاي سنگين نقطه نرمي آن 20 درجه بالاتر از قير نرم است.
ج - قير مايع: Cutback Bitumen Asphalt با حرارت دادن يا رقيق کردن با حلال مناسب و يا تهيه امولسيون قير مايع تهيه ميشود.
قيرهاي مايع سه دسته اند:
1. قير مايع زود بند (RC Rapid curing) حلال فرار و آتش گير ايجاد فيلمي از قير در کوتاه ترين زمان. 2. قير مايع نيم بند(MC Medium curing) فرصت خيس کردن مواد معدني اطراف را دارد ، حلال نفت چراغ. 3 3. قيرمايع ديربند(SC Slow curing) حلال تبخير شونده ندارند بعنوان نفت جاده براي جلوگيري ازگردو خاک.
موارد کاربرد قير:
* کارهاي عمراني: راه ها ، فرودگاهها ، زمين هاي ورزش ، بنياد ساختمان ، عايق کاري ساختمان و.... به عنوان مثال در درزبندي معمولاً بين قطعات بتوني يک لايه قير مي ريزند تا انبساط و انقباض آنها را کنترل کند و صدمه اي وارد نشود. * زمينه هاي هيدروليکي : کانالها ، پلها ، مخازن آب ، سد و ... . * مصارف صنعتي: پوشش محافظ فلزات ، رنگ آميزي ، درزبندي ، باطري سازي ، تاير سازي ، کفاشي ، پوشش لوله گاز زير زميني و ... . * کشاورزي: حفظ رطوبت ، زودرسي گياه ، جلوگيري از سله و ايجاد جنگل هاي مصنوعي ، فرسايش خاک و شنهاي روان و ... . * الکتريکي : نوارهاي آسفالتي ، پرکردن اتصالات الکتريکي ، پوشش سيمها ، عايق کاري و ... .
سه شنبه 4 اسفند 1394 ساعت 13:22 |
بازدید : 443 |
نوشته شده به دست فرهاد حاجی زاده |
(نظرات )
فروش عمده ایزوگام فویلدار
فروش عمده ایزوگام فویلدار با قیمت بسیار مناسب جهت انواع پروژه های ساختمانی * گزینه ای بسیار مناسب جهت پوشش کف سوله ها و …* فروش انواع برندهای محصول عایقهای رطوبتی و مشتقات پلیمری با موارد کاربرد
و استفاده بام و پی ساختمان کف و دیوارها سرویسهای بهداشتی سدها و استخرها ویژه مناطق معتدل گرمسیر و سردسیر
قیراصلاح شده(قیر پرایمری):
این محصول با استفاده از دانش فنی کارشناسان واحد تحقیق و توسعه جهت استفاده از باقیمانده فرایند تولید وازلین وپارافین که در فرایند تصفیه روغن های نفتی با اسید سولفوریک ایجاد می گردد و به دلیل داشتن سولفوریک اسیدها ،فلزات سنگین و آروماتیک ها دفع آن در محیط زیست موجب آلودگی می شود طراحی گردیده است طبق این باقیمانده این فرایند به کامپوندی تبدیل می شود که دارای خاصیت water proofing و plasticity می باشد که در صنایع عایق کاری کاربرد دارد .به طور کلی قیر حاوی مواد افزودنی را قیر اصلاح شده می نامند. پلیمرها مهمترین خانواده اصلاح کننده قیرمی باشند وبه منظور بهبود عملکرد وافزایش کارایی قیر به آن اضافه می شود.پلیمرها قوام قیر را افزایش داده تا دیرتر روان شوند بنابراین قیر اصلاح شده دارای مزایایی نسبت به قیر معمولی می باشد . قیر اصلاح شده احسان پلیمر متشکل از کامپوند و قیر پالایشگاه وپلیمر می باشد .کلیه تست های انجام شده مطابق با استانداردهای ASTM و استاندارد ملی ایران می باشد.
موارد مصرف :
ایزوگام ، آسفالت ، ایزولاسیون فنداسیون های ساختمانی ،پرایمر لوله های نفت وگاز به عنوان محافظت کننده -ضد آب ودرز بندی مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد عمده استفاده از قیر اصلاح شده :
1- آسفالت :قیر های اصلاح شده در آسفالت باعث سفت شدن مخلوط ومانع بروز تغییر شکلهای موضعی بزرگ در زیر چرخ های وسایل نقلیه خواهد شد.اثر قیر های اصلاح شده بر روی مشخصات فنی آسفالت ،کم نمودن وابستگی و حساسیت خواص مکانیکی مخلوط ،استقامت و ویسکوزیته نسبت به درجه حرارت است بنابراین آسفالت های مخلوط با قیر های اصلاح شده در برابر شیار دار شدن مقاومت بالاتری دارند ،همچنین خستگی آسفالت را بالا برده موجب افزایش نقطه نرمی و کاهش درجه نفوذ و در نتیجه بهبود عملکرد مخلوط آسفالتی در مناطق آب و هوای سرد می شود.
2- ایزوگام : در این نوع عایق با استفاده از قیر های پلیمری باعث افزایش چسپندگی و پایداری قیر در برابر ترک خوردن در کاهش دما وبالابردن مقاومت آن در برابر عوامل جوی مانند باران های اسیدی ، سرما ، گرما ، اثرات مضر نور خورشید می شود.
سه شنبه 4 اسفند 1394 ساعت 12:41 |
بازدید : 859 |
نوشته شده به دست فرهاد حاجی زاده |
(نظرات )
روش حمل و نگهداری ایزوگام
مصرف کنندگان و مشتریان محترم باید بدانند که خرید ایزوگام و نگهداری ان شرط اصلی و اساسی در حفظ کیفیت ایزوگام میباشد.
١-بار گیری وچیدن ایزوگام در وسایل نقلیه خیلی مهم بوده و بارگیری غیر اصولی باعث وارد امدن ضرر و زیان به تولید کننده وخریدار میگردد ،برای جلوگیری از این خسارت در زمان بارگیری باید
توجه نمود که کف کامیون یا وسیله نقلیه صاف وبدون بر امدگی وفرو رفتگی باشد و در رولهای ایزوگام بصورت خیلی فشرده بدون هیچ فاصله ای در کنار هم بارگیری شوند و انتهای بار رولها باید
بوسیله طناب یا ایزوگامهای درجه ٢ محکم شوند تا در طول مدت مسیر حرکت جابجا نشوند ، در صورت عدم توجه به موارد فوق رولهای ایزوگام روی هم ریخته و کتابی شده و غیر قابل استفاده
میگردد. ٢-هنگام تخلیه بار در انبار باید کف انبارصاف
نحوه انبار کردن ایزوگام
۱- رول های ایزوگام بایستی بطور عمودی در جهت فلش روی آن در یک مکان سرپوشیده با درجه حرارت ۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود .
۲- اگر انبار کردن بصورت فوق میسر نباشد بایستی رول ها را روی پالت قرار داد و با فیلم رنگی پلی اتیلن آنها را پوشاند.
۳-توجه داشته باشید رول های عایق افقی روی هم ریخته نشوند وحتما بصورت عمودی انبار شود.
۴-توصیه می شود حداکثر بیش از ۶ ماه عایق در انبار نگهداری نشود.
انبار کردن ایزوگام, رول های ایزوگام, پلی اتیلن
و در انبار مسقف نگهداری شود در مناطق گرم سیر در صورت امکان از وسایل خنک کننده استفاده شود.
سه شنبه 4 اسفند 1394 ساعت 12:20 |
بازدید : 1787 |
نوشته شده به دست فرهاد حاجی زاده |
(نظرات )
پلیمرهای قیری(پرایمر)و موارد کاربرد آن
پرایمر قیری با پلیمر های چند گانه این پرایمر ترکیبی است از قیر، حلالهای آلفاتیک و پلیمرهای اصلاح کننده سازگار با قیر که خواص قابل ملاحظه ای به این محصول داده و باعث می شود که امکان استفاده از این محصول بر روی سطوح مختلف از جمله بتن، فلز وچوب، امکان پذیر گردد و مقاومت قابل ملاحظه ای در برابر پارامترهای محیطی از خود نشان دهند. ایزو ساروج (ب -۵۰۶۰) ترکیبی است یک جزئی که قادر است خلل و فرج ریز موجود در سطح را پوشانده و باعث میشود پس از اجرا، فضای بین عایق و سطوح کار کاملا عاری از هوا باشد. این هواگیری باعث استحکام و چسبندگی قوی عایق و سطح کار خواهد شد.
▼موارد کاربرد:این پرایمر به منظور آماده سازی سطوح مختلف جهت اجرای سیستم های ایزولاسیون و نبز استفاده بر روی سیستم های ایزولاسیون قدیمی به منظور بهسازی مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیب همچنین می تواند برای محافظت سطوح فلزی در برابر خوردگی و زنگ زدگی مورد استفاده قرار گیرد. ایزو ساروج (ب -۵۰۶۰) در چهار رنگ سیاه، قهوه ای، نقره ای، طلایی عرضه می گردد.
▼طریقه مصرف: سطح کار باید کاملا تمیز و عاری از گرد و غبار باشد با توجه به محل و نوع کار میتوان از حلالهای مناسب جهت رقیق کردن پرایمر استفاده نموده و پس از آن بوسیله غلطک و یا دستگاه اسپری قابلیت مصرف دارد. زمان خشک شدن بسته به میزان مصرف و شرایط محیطی متفاوت خواهد بود ولی بطور کلی زمانی است که سطح کار قابل راه رفتن باشد. عمر مفید محصول در بسته بندی اولیه و در شرایط متعارف محیطی یک سال می باشد. محصول را قبل از مصرف به خوبی مخلوط نمائید و از کاربرد آن در دمای زیر صفر و در شرایط بارانی خودداری کنید. در هنگام کار با ایزو ساروج رعایت نکات ایمنی الزامی می باشد.
حلالهای آلفاتیک و پلیمرهای اصلاح کننده, فروش پرایمر, پرایمر ایزوساروج, پرایمر قیری با پلیمر های چند گانه, پرایمرهای آبی, پلیمرهای قیری(پرایمر)و موارد کاربرد آن
انواع ایزوگام
ایزوگام بر اساس ماده اصلی تشکیل دهنده آن به دو نوع تقسیم می شوند: i. ایزوگام پلیمری با استفاده از قیر خالص ۷۰-۶۰
عنصر اصلی در این نوع ایزوگام قیر خالص ۷۰-۶۰ می باشد. دارای کیفیت بسیار بالایی در مقایسه با ایزوگام دمیده میباشد.
قیر خالص ۷۰ -۶۰ از پالایش نفت خام به دست میآیند. در اثر حرارت دادن نفت خام، بنزین، حلالهای نفتی، نفت چراغ، نفت گاز و سایر روغنهای سبک آن در برجهای تقطیر پالایشگاه جدا شده و در گرمای بیش از حدود ۳۸۰ درجه (در فشار عادی) قیر آن به جا میماند که به صورت جامد یا نیمه جامد است. قیرهای خالص، با درجه نفوذشان نامگذاری شدهاند. قیر ۶۰/۷۰ در آببندی بام به مصرف میرسد.
مواد مورد نیاز جهت ساخت ایزوگام پلیمری:
قیر خالص ۷۰-۶۰
پلی آستر
تیشو
لایه آلومینیم ۱۴ الی ۱۶ میکرون
پلاستیک پشت لایه ایزوگام
پودر تالک
مواد APP درجه ۱ و ۲
پوشال گونی پلاستیکی
جهت تولید این گونه ایزوگام قیر خالص ۷۰-۶۰ و سایر مواد اولیه ذکر شده در جدول یک وارد میکسر ساخت پلیمر می گردد. در میکسر مواد ذکر شده میکس و پخته می شود. خروجی میکسر،مایعی به نام پلیمر ایزوگام می باشد. پلیمر ایزوگام در دستگاه خط تولید تبدیل به لایه ایزوگام می گردد.
ایزوگام قیر خالص, ایزوگام پلیمری با استفاده از قیر خالص 70-60, ساخت ایزوگام پلیمری, لایه آلومینیم 14 الی 16 میکرون, پلاستیک پشت لایه ایزوگام, پوشال گونی پلاستیکی
سه شنبه 4 اسفند 1394 ساعت 11:10 |
بازدید : 576 |
نوشته شده به دست فرهاد حاجی زاده |
(نظرات )
ایزوگام یاغمور
قیر معدنی، ثروتی دوهزار ساله
خصوصیات قیر معدنی و تفاوت آن با قیر طبیعی
در دنیا دو نوع زغال سنگ وجود دارد که منشا یکی گیاهی و دیگری از نفت است. از چندین میلیون سال پیش منابع نفتی به مرور به سطح زمین آمده، خشک شده و تبدیل به زغال یا به اصطلاح کک شده که بخش نفتی آن در اصطلاح علمی به گیلسیناید معروف است. گیلسیناید ماهیت قیر دارد و در حقیقت نوعی قیر خشک شده است که به آن قیر معدنی یا قیر طبیعی میگویند. این محصول از وکیوم باتوم یا ته مانده پالایشگاهی درست نمیشود، بلکه در طبیعت موجود است. خوشبختانه کشور ما یکی از کشورهایی است که معادن این قیر را دارد و دامنه آن از یزد شروع میشود و به تدریج کمرنگ شده و در استانهای کرمانشاه و ایلام(بخصوص شهرستان گیلانغرب) به حد اعلا میرسد و به تدریج از کردستان به سمت کردستان عراق ادامه مییابد و در نهایت رگههای آن به کردستان ترکیه ختم میشود.
در مورد تفاوت آن با قیر پالایشگاهی باید گفت قیر صنعتی یا قیر پالایشگاهی در حقیقت ته مانده نفت است که حالت روان دارد. البته یک بخش خیلی سفت هم پیدا میشود که به آن کک نفتی یا زغال نفتی میگویند. از آن بخشی که به صورت مایع بسیار غلیظ، موسوم به وکیوم باتوم است دو محصول تولید میشود. اگر نفت پارافینی باشد، به دلیل وجود پارافین زیاد و چسبندگی کم از آن قیر درست نمیکنند و مستقیما به مازوت (نفت کوره) تبدیل میشود. اما اگر درصد پارافین آن کم باشد - مثلا زیر پنج درصد - یا آن را با فرآوردههای سبکتر مثل نفت سفید یا گازوئیل یا نوعی از فضولات رقیق پالایشگاهی که استاندارد گازوئیل را ندارد مخلوط میکنند و مازوت تولید میکنند و میفروشند یا اگر به همین وکیوم باتوم مقداری دمش دهند، با ترکیبات بسیار جزئی تبدیل به قیر میشود که اصطلاحا به قیر صنعتی یا قیر نفتی معروف است و این قیر را معمولا به گریدهای مختلفی تبدیل میکنند و از آن عمدتا برای آسفالت 70-60 یا 100-85 یا 100-80 که گریدهای پن (غلظت) آن است استفاده میشود. اما قیر طبیعی در معادن تقریبا یک مشخصه دارد و میزان خاکستری که با آن مخلوط است، کیفیت آن را بالا و پایین میبرد. مثلا خاکستر بعضی قیرها زیر پنج درصد است که جزو مرغوبترین قیرهای طبیعی است و به ترتیب به زیر ده، پانزده، بیست، سی و حتی زیر پنجاه درصد میرسد که هرچه خاکستر مخلوط با آن بیشتر باشد، کیفیت قیر پایینتر است. مهمتر از آن جداسازی است که مرحله سختی است و معمولا کیفیت و قیمت قیر را پایین میآورد.
در شصت هفتاد سال اخیر مخصوصا در بیست سال گذشته، قیر معدنی مصارف بسیاری در دنیا پیدا کرده و به عنوان مثال در تهیه قیر اصلاح شده، ایزولاسیون و صنایع شیمی به کار میرود. در برخی کشورهای دنیا مدتی است از قیر معدنی برای تولید قیر اصلاح شده استفاده میشود که در نهایت برای آسفالت سازی کاربرد دارد. آمریکا از سی وهشت سال پیش از این نوع آسفالت استفاده میکند که از مزیتهای آن دوام فراوان و عمر بالای آن نسبت به آسفالتهای معمولی، کاهش میزان مصرف آسفالت و کم شدن اصطکاک خودرو بر سطح خیابان است.
ما جزو اولین شرکتهایی بودیم که صادرات آن را به هندوستان که برای قیرهای اصلاح شده از آن استفاده میکرد آغاز کردیم. بعدها به دلیل کیفیت خوب این قیر، آن را با قیر سفت یا همان قیر 90-15 یا 25-85 مخلوط کرده و در بخش ایزوگام از آن استفاده کردند که باعث چسبندگی بیشتر میشد. این مساله در ایران هم باب شد و در حال حاضر به شدت مورد توجه قرار گرفته و قریب به اتفاق کسانی که ایزوگام یا قیر سفت درست میکنند، قیر 70-60 پالایشگاهی را با قیر طبیعی یا معدنی که خاکستر کمی داشته باشد، مخلوط میکنند. اما متاسفانه تقلبهایی هم به دو روش که به شدت زیان آور است در این میان صورت میگیرد. یکی اینکه خود قیر طبیعی یا معدنی را با خاکستر بالا به دلیل قیمت پایینتر و سود بیشتر (هر تنی حدود صد و پنجاه تا دویست هزار تومان تفاوت بین خاکستر زیر پنج درصد مثلا با خاکستر زیر بیست درصد است) برای ایزوگام استفاده میکنند که این باعث میشود خاکستر با باران شسته شده و کیفیت ورقههای ایزوله بسیار پایین بیاید. این یک نوع تقلب یا سوءاستفاده در بخش ایزولیشن است و تقلب بدتر پخت مازوت (نفت کوره) است که در نهایت با انجام عملیاتی از آن برای آسفالت استفاده کرده یا حتی آن را صادر میکنند که با این کار قیر ایران را هم بدنام میکنند. همه اینها به این خاطر است که اگر کسی بخواهد از وکیوم باتوم قیر بسازد، هزینه آن نزدیک به چهار برابر مازوتی است که در بازار است.
چون مازوت در بازار ما مثل بنزین و گازوئیل یارانه دار است، در نتیجه ترجیح میدهند برای سود بیشتر و هزینه کمتر، مازوت را پخت کنند و از آن برای آسفالت استفاده کنند، اما این مواد آسفالت را در کمتر از بیست ماه با ایجاد ترک، موج و شکستگی، از بین برده و با نفوذ آب به زیر آسفالت، استحکام آن را کم میکند و در نهایت با عبور ماشینها، آسفالت کنده میشود. این آسفالت خراب عامل مرگ و میر فراوان در جادهها است. گاهی در بشکهها، بین سی تا هفتاد درصد از این قیر تقلبی میریزند و روی آن را با قیر استاندارد پالایشگاهی میپوشانند. بنابراین باید قیرها و واحدهای تولید آسفالت در کشور، حتما از نظر استاندارد کنترل شوند. ما اگر در اتحادیه با چنین مواردی مواجه شویم، حتما با آن مبارزه خواهیم کرد.
ذخایر قیر معدنی در کشور
مشکل بتوان تخمین زد، زیرا اولا بعضی از این ذخایر هنوز حالت خمیری شکل دارند و حتی سفت نیستند. بخشهایی از آنکه سفت است، با خاک مخلوط است و شکل رگه دارد. مثلا در بخشی از یک معدن، قیر با خاکستر کمی مخلوط است اما کمی جلوتر، مخلوط خاک آن بیشتر است و باید شستوشویی انجام شود تا خاک و خاکستر آن کم شود، اما چون هزینه زیادی میطلبد، معمولا این کار را نمیکنند و به سراغ یک رگه دیگر که خاکستر کمتری داشته باشد میروند. بنابراین پراکندگی معدن خیلی زیاد است و از معادنی که در لایههای بالایی قرار دارند استفاده میکنند و هنوز لزومی نمیبینند که به عمق بروند. قیمت قیر معدنی در ایران پایین است و این اقدامات چندان صرفه اقتصادی ندارد. در کشور ما تولیدکنندگان نهایتا تا عمق پانزده متری پیش رفتهاند، بنابراین ممکن است در اعماق بیشتر مثلا در عمق دویست متری، ذخایر فراوان تری وجود داشته باشد. در حال حاضر قیری را که نهایتا سی درصد خاکستر داشته باشد استخراج میکنند، چون متقاضی آن بیشتر است. ضمن اینکه چون ایران یک کشور نفتخیز است، احتمال اینکه در بسیاری از مناطق کشور ذخایر قیر معدنی وجود داشته باشد زیاد است.
صادرات قیر معدنی به صورت خام
قیر طبیعی چون خشک است آسیاب شده و به صورت پودر صادر میشود. ابتدا از معدن به شکل کلوخه به کارخانه آمده و در آن جا آزمایش میشود، میزان خاکستر آنکه مشخص شد، بر همان مبنا طبقهبندی شده و از زیر پنج درصد تا حداکثر ده درصد برای مشتری تعریف میشود.
صادرات قیر طبیعی به سایر کشورها
کشورهایی که برای آسفالت از قیرهای اصلاح شده استفاده میکنند و همچنین آنهایی که برای ایزولاسیون از آن بهره میگیرند مشتریان قیر طبیعی محسوب میشوند. در حال حاضر صادرات بیش از همه به هند، بعد از آن استرالیا، اروپا و به میزان کم به چین صورت میگیرد. کشورهای فرانسه و آمریکا نیز خود دارای این ذخایر هستند، اما قیمت آن در مقایسه با ایران بسیار بالاست. مثلا محصولی که در ایران برای صادرات تولید میشود اگر دویست و پنجاه دلار باشد، در آنجا هزار دلار است. کشورهای دیگر هم چندان این محصول را نمیشناسند. اولین کشوری که این محصول را به خوبی شناخت و حتی ما را در کشف این معادن راهنمایی کرد، هند بود. البته میزان صادرات این محصول در سال زیاد نیست و شرکتها در مجموع بیش از بیست هزار تن در سال صادرات ندارند.
با این تفاسیر آیا بهرهبرداری از این معادن مزیت دارد؟
بله. اگر معدندار بتواند گریدبندی، جداسازی خاکستر و طبقهبندی را در محل معدن خودش انجام دهد، طبیعتا هم موفقتر است و هم شانس صادرات بالایی دارد و در نتیجه اعتماد مشتری را جلب میکند و فروشش هم به قیمت مناسب صورت میگیرد. اما متاسفانه پراکندگی معادن و امکانات کم معدن داران، مانع از این کار میشود.
قیمت گذاری برای قیر معدنی طی چه روندی صورت میگیرد؟
قیمت با رقابت و عرضه و تقاضا تعیین میشود و یک قیمت خاص ندارد. هرچه کیفیت بهتر باشد، قیمت بالاتر است. اما در حقیقت تقاضا است که قیمت را - البته برای صادرات - مشخص میکند. ممکن است قیمت سیصد دلار در نتیجه نبود تقاضا به دویست و چهل دلار هم کاهش پیدا کند. در بخش داخلی هم قیمت قیر با کیفیت از حدود چهارصد و پنجاه هزار تومان بالاتر نیست.
نظر شما در مورد اینکه مکانیزم قیمتگذاری قیر معدنی از طریق بورس کالا صورت بگیرد چیست؟
من فکر میکنم هنوز ضرورت ورود به بورس برای تعیین قیمت احساس نمیشود. در مورد رعایت استاندارد هم اکثر کارخانهداران خودشان یک آزمایشگاه کوچک دارند که میتوانند بلافاصله میزان خاکستر را مشخص کرده و بر اساس آن قیمت گذاری کنند. از اول توافق میکنند که اگر مثلا میزان خاکستر زیر پنج درصد بود، قیمت آن چهارصد هزار تومان است. ضمن اینکه نمیتوان طبق معدن قیمت را تعریف کرد چون هر معدنی میتواند حاوی قیری با درصدهای متفاوت خاکستر باشد. قیر طبیعی به نسبت درصد خاکستر موجود در آن به طور متوسط بین پنجاه تا چهارصد هزارتومان قیمتگذاری میشود و همه ترجیح میدهند در زمان خرید بر سر قیمت توافق کنند. البته نمیتوان به طور قطع تضمین کرد که تمام سفارش خریدار با همان درصدی است که درخواست کرده بود، اما این موضوع هم هنوز مشکلی ایجاد نکرده است. از طرفی چون میزان عرضه و تعداد معادن بالا و رقابت کم است، هنوز نیاز به ورود به بورس احساس نشده که مثلا از این طریق از ظلم به معدن دار یا خریدار جلوگیری شود. طبیعتا به محض روبهرو شدن با چنین شرایطی، ورود به بورس کالا راهحل بسیار مناسبی خواهد بود. هر کالایی میتواند وارد بورس شود، چون بورس محل از بین رفتن رانتها، ایجاد فرصت مساوی برای خریداران و فروشندگان، محک زدن و کشف قیمتها است. در این بخش معدن دار به دلیل گستردگی معادن و هزینه پایین کشف و برداشت، هنوز این احساس نیاز را نمیکند و این برایشان صرفه اقتصادی دارد؛ البته تا زمانی که مشتری داشته باشند. خریداران هم به دلیل عرضه فراوان، هنوز احساس نمیکنند که مثلا کسی رانتی ایجاد کرده باشد که در صورت وجود بورس بتوان در شرایط مساوی با دیگر خریداران بود. هر دو طرف هنوز انگیزه حضور در بورس را ندارند اما ممکن است این ضرورت در آینده احساس شود؛ مخصوصا اگر دولت، کارخانههایی را که آسفالت میسازند، مجبور کند که در جادهها حتما از قیرهای اصلاح شده استفاده کنند که از قیر معدنی در آنها استفاده میشود، به این ترتیب این محصول وارد عرصه مصرف شده در نتیجه نیاز به رعایت استاندارد پیدا میکند. این روند در آینده شرایط را به گونهای پیش میبرد که ناگزیر به ورود این محصول به بورس هستیم، اما فعلا مثل میوهای است که هنوز به شرایط بورس نرسیده است.